tisdag 10 augusti 2010

Min semester

Våran väg ska gå till Vadstena, men först så stanna vi i Ulricehamn för en liten titt och en fika.
I denna lilla stad fanns den största sten affären jag någon sin sett, alla möjliga stenar till Smycken och kluster mm.

Nu var vi framme i Vadstena, och det första att titta på var Birgittas Klosterkyrka, den är mycket vacker. Den går i katolsk stil. Detta är ett par av fönstren som finns.


Och i Denna lilla Vadsena fanns det Knyppelaffär, den var 90 år och hon som hade den nu, hade tagit över på 80-talet efter sin mor. Snacka om gamla mönster. Damen som var där har en ålder av 87 år och hon berätta att hennes mamma stod i affären i 50 år.


Sedan har vi Visingsborg slott, denna var i bruk under 1100-talet senare vid 1716 fick slottet vara i kronans mackt och då var det en massa Ryska fångar som satt i slottet, det brann ned till dessa ruiner på 1718 talet.Detta är Rökstenen vi Röks kyrka.Denna sten restes på 800-talet av en man som hette Varin, han reste stenen som heder till sin döde son. Stenen är översållad av runor.
Alvastra kloster ruin. Detta kloster är byggt av cisterciensermunkarna och det blev det första ordenskloster. Munkarna blev bjudna av Kung Sverker den äldre och drottning Ulvhild. Klostrets makt bröts vid reformationen 1527 då dess över 400 gårdar drogs till staten.

2 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Åh så mysigt ni verkar ha haft!
  Och vad mycket spännande du berättar!
  Hoppas din kväll blir fin!
  Kramm kathrine

  SvaraRadera
 2. vilka fina bilder o tack för allt intressant man får lära sig :)
  kraMyz

  SvaraRadera